НовиниТопЧУ Аматори

Віктор ДАНИЩУК: «Наша філософія – не беремо досвідчених футболістів, а запрошуємо перспективних»



Аматорський футбол України не лише акумулює зусилля сотень, тисяч любительських команд, а й дозволяє молодіжним складам, резервним колективам професіональних клубів здобути необхідну ігрову практику для своїх вихованців. Відрадно, що такі команди зазвичай не є статистами ‒ от і «Прикарпаття-Тепловик», дебютуючи серед дорослих у Чемпіонаті ААФУ, здобуло три перемоги, додавало від туру до туру та має перспективи поборотися за п’ятірку найкращих навесні.

Прес-служба ААФУ спільно із сайтом Sport Arena, який підсумовує виступи команд у літньо-осінній частині Чемпіонату України серед аматорів 2021/22, записала інтерв’ю з головним тренером «Прикарпаття-Тепловик» (Івано-Франківськ) Віктором Данищуком.

– Давайте знайомитися: що за команда «Прикарпаття-Тепловик», які її цілі та завдання?
– Команда створена на базі першої команди «Прикарпаття» за підтримки нашого «Теплокомуненерго». Раніше вона називалася «Тепловик», а зараз – «Прикарпаття-Тепловик». Ініціатива йшла від тренерського штабу – брати участь в аматорських дорослих змаганнях для швидшого розвитку молодих футболістів, і в підсумку ми всі разом дійшли згоди, щоб виступати в Чемпіонаті ААФУ. Ми готуємо нових футболістів для першої команди, яка змагається в Першій лізі України, а все-таки між чемпіонатом області і Першою лігою – дуже велика різниця в рівні футболістів, хотіли трошки дати нашим гравцям відчути цей дорослий футбол, щоб зменшити розрив і дати швидше відчути конкурентні всеукраїнські змагання.

– На основі якого випускного класу або вікового підбору футболістів створений цей колектив? Яка його базова команда?
– У команду до нас ідуть вихованці СДЮСШОР «Прикарпаття». Базовий рік у нас – 2001-2002 р.н., цього року зайшов 2003 рік. Навколо цих футболістів ми формуємо команду, а також є декілька досвідчених футболістів, двоє граючих тренерів – я і Олег Веприк, мій помічник.

– Розкажіть про більш досвідчених гравців у складі, хто вже понюхав пороху не лише на аматорському рівні, а й на професіональному. Хто вони?
– У нас є Володимир Радульський – він встиг пограти за першу команду «Прикарпаття» в Першій лізі, з ним розірвали контракт і він демонстрував свої якості у складі команди «Нафтовик» (Долина), грав на область і там виділявся. Ми Володимира на цей чемпіонат запросили в молодіжну команду, щоб його підготувати, спробувати ще раз у «Прикарпатті». Це хороший футболіст, він вже переріс рівень і обласного, і, можливо, аматорського всеукраїнського футболу, йому треба рухатися вище.

Віктор ДАНИЩУК: «Наша філософія - не беремо досвідчених футболістів, а запрошуємо перспективних» 2

Також у нас є досвідчені футболісти ‒ Андрій Новицький (грав за збірну області), Ігор Крамар (у минулому сезоні в складі «Варатика» виступав в ААФУ), Ярослав Пархуць («Прикарпаття»), які в кожній позиції додають впевненості нашій молоді.

– За підбором – у вас суто місцеві футболісти?
– Так, у нас вихованці футболу Івано-Франківської області та міста Івано-Франківськ, багато футболістів 2003 року народження. Переважно, з сільської місцевості хлопці.

– Які наслідки осінньої роботи для цих гравців, чи є до них інтерес з боку інших дорослих аматорських і професіональних команд чи, можливо, самого «Прикарпаття»?
– Я не володію інформацією щодо запрошення в інші аматорські команди. Але футболісти прогресують, ми почали чемпіонат з двох провальних ігор – ми, напевно, психологічно були неготові. А зараз хлопці додають з кожним днем, у всіх є бажання грати, тренуються. Думаю, якщо вони будуть так далі працювати, то досягнуть хороших результатів і будуть грати в професійних командах.

– Когось зі своїх радили тренерському штабу першої команди?
– Так, звичайно, ми радимо і рекомендуємо. Це і наше безпосереднє завдання відносно клубної піраміди, так і мотивація для наших підопічних. Природний кадровий обмін важливий і для наших кращих футболістів, які стараються і хочуть попасти в першу команду, і для тих, хто з ними працює і бачить, що тренерський штаб першої команди переглядає наших футболістів і дає можливості проявити себе в Першій лізі. Наша команда, «Прикарпаття», цього року досить вдало виступила в Першій лізі, тому хлопцям є до чого рости і старатись.

– Спершу повідомлялося, що команду буде очолювати досвідчений Сергій Пташник, потів з’явився варіант, що ви будете головним тренером. Скажіть будь-ласка, як приймали рішення стати граючими тренерами з Веприком, чи не складно керувати підопічними на полі?
– Це було рішення керівництва: Сергій Володимирович зараз виконує обов’язки спортивного директора, відповідає за комунікаційні питання, а я виконую обов’язки головного тренера, граючого тренера. Хоча на початку сезону я вже не планував грати, тому що зі сторони краще видно, є свої переваги. Але ми брали участь у трьох турнірах – чемпіонат України серед аматорів, чемпіонат області і деякі гравці ‒ ще й у чемпіонаті U-19, тому посеред сезону були травми, перебори карток. Дуже важко було виступати одному «кістяку» на всіх фронтах. Так виходило, що ігри проходили в неділю-четвер-неділю, постійно в такому ритмі – три гри за вісім днів. Тому я вирішив допомогти своїм хлопцям, почав грати, виходити на поле. В цьому теж є переваги: коли виходиш, на полі теж бачиш хід гри трохи по-іншому. Тому є свої плюси. Олег Веприк мені дуже допомагає, він взагалі всі матчі відіграв, бачить все зсередини, ми спілкуємося і обговорюємо поєдинки. Так ми працюємо.

Віктор ДАНИЩУК: «Наша філософія - не беремо досвідчених футболістів, а запрошуємо перспективних» 3

– З Веприком – ясно, центральний півзахисник – це основне його амплуа. А ви більш універсальний гравець, можете закрити кілька позицій. На якій позиції під час цього сезону найбільше доводилося грати?
– Якщо, здебільшого, я грав захисника, то тут ця позиція була закрита, тому всі ігри відіграв опорним півзахисником, в середині поля.

– І що скажете, як футболіст із досвідом виступів на вищому рівні, про Чемпіонат ААФУ?
– Знаєте, зараз досить хороший рівень аматорського футболу. Дуже сподобалися дві команди, з якими ми провалили гру («Юність» і ОДЕК завдали розгромних поразок), плюс хороші команди – той же «Агрон», який лідирує, «Ураган» (Черніїв). Простих суперників взагалі не було. Десь по ходу ми вже призвичаїлися до цього рівня, тому що якщо брати чемпіонат Івано-франківської області і рівень аматорського чемпіонату України, то цей турнір більш наближений до Другої ліги. Грає багато досвідчених футболістів, які пройшли і Прем’єр-лігу, і Першу, і Другу ліги, тому рівень дуже хороший.

– А що далі? Наскільки збережеться цей склад на весняну частину, та як будете готуватися до весняної частини сезону?
– Склад на 80-90% збережеться і плануємо ще добрати новачків, щоб підсилитися на три-чотири позиції. У нас філософія така, що ми не беремо досвідчених футболістів, а запрошуємо перспективних, яким, можливо, треба більше часу для освоєння на цьому рівні. Шукаємо молодих талантів в області, є декілька таких футболістів, які можуть нам допомогти. Ми працюємо в цьому напрямку. А збори будемо починати в кінці січня, два етапи пройдемо в Івано-Франківську, будемо поєднувати бігову роботу на штучному полі і тренажерний зал. Планується на 1 березня збір у Закарпатті, такий у нас попередній план.

Артур ВАЛЕРКО, SportArena для ААФУ

Поділитися з друзями в:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X
error: Content is protected !!