НовиниПерша лігаЧемпіонат області

Віталій ШЕВАГА: «Маємо намір відновити славу «Пробою»»



Поступово команди обласного чемпіонату виходять з відпустки і збираються для підготовки до нового сезону, старт якого заплановано в середині серпня. В понеділок, 26 липня, перше відкрите тренування провів городенківський «Пробой», яке відбулось у селі Серафинці. На тренуванні був присутній керівник народної команди «Пробій» Віталій Шевага, з яким поспілкувався кореспондент газети «Край» Ігор Терлецький.

– Я думаю приємно вболівальникам побачити на полі 24 виконавців. Чи Ви задоволені такою кількістю охочих грати за «Пробій»?

– Перше чим я задоволений, це коли я приїхав, побачив скільки прийшло на перше тренування футболістів. Це вже приємно, тому що півроку тому ми не могло знати 15 гравців, щоб приїхали на перше тренування. Це вже є велике напрацювання нашого тренера і загалом нашого спортивного товариства.

Звісно велике дякую за розуміння від місцевої влади і МХП «Перспектив», також буде фінансова допомога від фермерських господарств і місцевих підприємців.

Віталій ШЕВАГА: «Маємо намір відновити славу «Пробою»» 2
Перше тренування НК “Пробій” Городенка

В команді є багато перспективних футболістів, зокрема і городенківських, але й є багато новобранців. З «Вільхівців» прийшов нападник Максим Іллюк, який має професіональні виступи в Першій і Другі лігах України.

На сьогодні в нас стоїть першочергове завдання – бути в середині турнірної таблиці. 14 команд, надважких команд (які, приймуть участь в чемпіонаті області – ред.), тобто нам стоїть завдання не нижче сьомого місця. Звичайно максимально – бути в призерах, але давайте спочатку відштовхуватись від мінімуму.

– Можливо цей чемпіонат найсильніший за всю Незалежність, особливо, якщо взяти фінансування.

– Чи я відійшов, чи зараз я не розумію обласного рівня футболу. Хоча розумію, що прожитковий мінімум в рази виріс, але такі «космічні» суми гуляють… Ми хотіли запросити в нашу команду гравців, які захищали кольори «Прикарпаття» Івано-Франківськ, але питання в тому, що не могли фінансово боротись за таких виконавців, які йдуть в «Ураган» Черніїв чи «Юність-Благо». Це фактично професійні команди Другої ліги, які отримують такі зарплати.

Щодо нашого фінансування, то все що ми пообіцяли футболістам за друге коло попереднього сезону, ми виконали і закрили повністю. Крім того, перед деякими гравцями, частково погасили заборгованість попереднього керівництва. Ще є багато боргу, які нам залишили, але я думаю, що ми все закриємось, частково в цьому році.

– Ці 24 хлопці (на оглядинах), які сьогодні прийшли, говорить що довіра до «Пробою» повертається?

– Так. В нас ще немає капітана Білика, Фесика. В нас є вибір, в команді «Пробій» має залишитися 18 гравців, які попадуть в заявочний список, проте ми залишим 20, які будуть рахуватися в команді.

Є молодь, яка ще не дотягує до головної команди, тому я планую організувати фарм-клуб «Пробій-2», де буде грати наша молодь, думаю на чемпіонат району. Завдання стоїть, щоб в рік виховувати хоча би одного гравця основи команди «Пробій». Зараз у нас є місцеві гравці основи – Білик і Гультай, рік назад повернувся Харук.

Віталій ШЕВАГА: «Маємо намір відновити славу «Пробою»» 3

– Тепер по підготовці, адже лишилось близько трьох тижнів…

– Через брак коштів не можемо провести повноцінні збори. Проте проведемо кілька товариських матчів, вже в середу (28 липня – ред.) тренувальна гра в Чернівцях, через тиждень плануємо матч-відповідь. Будем організовувати два матчі з «Вільхівцями» і командою з Чернятина.

В нас є нововведення – начальник команди Володимир Михайлович Думанський. Людина, яка весь час з командою, як на домашніх так і виїзних матчах. Думаю це рішення буде вірним.

Нам потрібна одна сильна футбольна команда в нашій городенківській громаді. Чому «Пробій» Городенка? Хоча би одна команда, з часом, повинна бути в трійці обласного чемпіонату. Щоб ми відновили рейтинг команди кінця 1990-х початку 2000-х років. Тоді хотілось прийти повболівати за того ж Петра Сеника, Володимира Борисевича чи Петра Щербицького. Ми хочемо те саме відновити.

– Це команда Шеваги чи народна команда?

– Багато підходять і кажуть: «це твоя команда, це твій проект». Це не мій проект! Я хочу до всіх достукатися, що це проект всієї нашої громади. Городенківська громада повинна мати свою команду – це народний клуб, до якого всі повинні долучатися, хтось фінансово, хтось прийти і повболівати. Тільки б це не розгубити.

В нас відновився фан рух, фан зона. Коли їдемо на гру (наприклад в Тюдів), то з нами була фан група, вболівальники. Нам потрібно свого автобуса, а не шукати постійно, щоб зручно добиратися на матчі. Це питання я поставлю перед нашими депутатами.

Віталій ШЕВАГА: «Маємо намір відновити славу «Пробою»» 4

– Скажіть ще таке, цей баланс між нашими (місцевими) футболістами і «легіонерами» на полі?

– Я поставив перше-чергове завдання перед Василем Васильовичем Блясецьким, що в основному складі городенківського «Пробою» повинно виходити не мене 4 місцевих футболісти. Наступне, в нас у команді повинно буди 50% місцевих виконавців. Зараз в команді є 12 футболістів не з нашого району. Як Василь Васильович буде робити відбір, і як це все буде складатися поки що не знаю. І якщо у нас залишиться 4-5 гравців «легіонерів», які будуть виходити на заміну і оживлять гру та будуть приносити результат, то ми лише за таку сильну лаву запасних, хоча й на «легіонерів» більші фінансові затрати…

– …Це проблема останніх років «Пробою»….

– Ми бачили як стартували і як останні три гри зіграли (друге коло минулого чемпіонату – ред.), коли нас покинув Раулюк чи травмувався Харук. Просто виглядали ніяково, втратили центрального захисник і центр поля.

В команду прийшли висококласні гравці – Роман Гаврилюк, з яким я працював у СК «Городенка» і вигравали чемпіонат і Кубок області з футзалу. Також прийшов Блонський, який пройшов школу «Покуття» (Коломия) і з командою вигравав чемпіонат і кубок області. Прийшов Іллюк з досвідом в «Буковині», «Покутті»…

– воротар?

– Фамілія Гуцул, я ще з ним не знайомий… Я тільки прийшов (на тренування команди – ред.) І багато людей не знаю на вигляд (посміхається). В нас є Красій – задній захисник, він пройшов футзальну школу «Ураган», був гравцем ФК «Чернігів», мабуть там йому не склалось і заявив, що має бажання грати за нашу народну команду. Звісно, це класно, адже нам висококласних захисників обов’язково потрібно. Так що в нас є підсилення, в нас є справді хороші виконавці, і є конкуренція.

– Коли «Пробій» перейде на свій стадіон?

– На неділю були викликані львівські спеціалісти, але у зв’язку з тим, що ми змушені були поле знову покропити, бо бур’ян повністю не знищено. Ми їх викликаємо на цю неділю (1 серпня) і вони мають приймати подальші рішення. Повністю опрацювання поля ми віддаємо у їхні руки. У свою чергу ми це профінансували, від нас буде технічне обслуговування.

Вони зробили чорнову підготовку стадіону, зараз потрібно провести рекультивацію. Потім мають привести спецавто для посіву посівного матеріалу (співвідношення трави і піску), це заплановано на кінець серпня почато вересня.

Також з обласного бюджету нам пообіцяли 300000 гривень, вже виділили 100000 гривень на ремонт будівлі (суддівські кімнати, душові…).

Отож, плануємо і хочеться на квітень місяць (2022 рік) урочисте відкриття стадіону в Городенці. А зараз, у серпні всіх запрошую на стадіон (у Серафинцях) вболівати за НК «Пробій».

Поділитися з друзями в:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X
error: Content is protected !!