ІсторіяНовини

20 років тому, Івано-Франківське «Прикарпаття» зіграло свій останній матч в еліті українського футболу.



Івано-Франківське «Прикарпаття» зіграло свій останній матч у Вищій лізі українського футболу. Сталось це у Донецьку, у матчі із «Металургом» на стадіоні імені 125-ти річчя ДМЗ.

Перед заключним туром, 30 туром, в активі івано-франківців було 29 очок. Команда посідала 13 місце, що дозволяло на той момент зберегти прописку у Вищій Лізі. Стільки ж очок, на той час було у сімферопольської «Таврії». 28 очок мала в активі тернопільської «Ниви».

У «Чорноморця», що посідав 15 сходинку, в активі було 26 залікових пунктів, і команда Одеси майже не мала теоретичних шансів зберегти прописку у найвищому дивізіоні українського футболу. На 16 місці розташувався явний аутсайдер – «Зірка» із Кіровограду, із 9 заліковими пунктами (команда неспромоглась здобути бодай одну перемогу. всі очки були здобуті у матчах, які команда завершувала у нічию).

Івано-Франківцям, у Донецьку, потрібно була здобувати перемогу, яка би на сто відсотків гарантувала команді Івано-Франківська збереження місця у Вищій лізі сезону 2000/2001 років. При здобутті нічийного результату, а також поразці, все мало вирішуватись із врахуваннях інших матчів останнього туру 9 чемпіонату України. Зокрема матчів «Таврія» – «Металург» Запоріжжя та «Карпати» – «Нива» Тернопіль.

Вже у дебюті гри, на 1 хвилині, С. Дранов засмутив воротаря гостей Сергія Поліщука. В наступному він, на 28 хвилині, доводить перевагу своєї команди у два м’ячі. На 31 хв. С. Осадчий, із одинадцятиметрової позначки, встановлює перевагу своє команди у три м’ячі.

По перерві С. Дранов забиває свій третій м’яч у грі, фактично вирішуючи долю матчу, який для івано-франківців, як потім виявилось, став останнім, в елітному дивізіоні українського футболу. М’яч престижу, який став останнім, який футболісти «Прикарпаття» забивали у ворота суперника у рамках виступів у Вищій лізі, забив Сергій Козир.

Свій останній матч невдалого сезону, «Прикарпаття» провело у такому складі : С. Поліщук, М.Зуєнко, І.Кріль (46. С, Козир), В. Грегуль, Д.Семчук , С. Матвіїв, А.Спевак, В. Ковалюк, О. Городов, Т. ковальчук (46, П. Іричук). Головним тренером команди, був Сергій Морозов, який весною 2000 року, саме в Івано-Франківську, отримав звання «Заслуженний тренер України», але в наступному його не виправдав, вилетівши з командою до нижчого дивізіону українського футболу.

105556974 1203958569957543 4429599139466907776 n

Попри поразку з рахунком 1:4, івано-франківці ще мали шанс зберегти прописку у вищій лізі, але автогол карпатівця Івана Павлюха, який він забив у Львові, у матчі із «Нивою», фактично вирішив долю «Прикарпаття». Прикро, що у грі, який мав всі підстави вважатись таким, що носив не спортивний характер, далеко не за спортивним принципом «Прикарпаття» було позбавлено місця у еліті українського футболу.

Фактично Іван Павлюх дозволив «Ниві» здобути три очки та випередити «Прикарпаття» та «Таврію», які свої заключні матчі програли.

Ось так, зігравши поспіль шість сезонів у Вищій лізі, після тріумфальної перемоги у Першій лізі у сезоні 1993/1994 років, головна команда Івано-Франківська, назавжди позбавилась права у наступному грати із кращими командами країни.

Всі намагання повернутись до когорти кращих, не мали успіху, Як наслідок в 2003 році, команда вилетіла навіть із Першої ліги за підсумками сезону, а у наступному припинила своє існування.

Як відомо, всі потуги відновити якісний футбол у місті, на рівні професіональної команди, завершувались повним крахом. Не виключенням є сьогоднішня ситуація, із ГО МФК «Прикарпаття», яке вчора, після рестарту чемпіонату України у Першій лізі сезону 2019/2020 років, зіграло без славно, просто зганьбилось у Миколаїві, програвши муніципальній команді – 1:5.

Володимир Омом, Незалежні Медіа Прикарпаття

Поділитися з друзями в:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X
error: Content is protected !!