ТопЧемпіонат області

ПТАШНИК: “Ми чесно виконуємо свою роботу”



Наставник “Прикарпаття” U-19 Сергій Пташник розповів про зимову підготовку, залучення гравців до команди майстрів і участь у Кубку Підгір’я-2020.

– Сергію Володимировичу, розкажіть як проходить підготовка до весняної частини сезону.

– Наразі у нас триває другий зимовий збір. Якщо під час перших зборів працювали у дворазовому режимі, то наразі перейшли у режим “п’ятиденки”, яка включає в себе одне тренування в день. Це пов’язано з тим, що у багатьох наших гравців розпочалось навчання, тож стараємось правильно скомпонувати науку та футбол. Займаємось у тренажерному залі, біговою роботою, а також проводимо тактичні заняття на стадіоні “Хет-Трик Арена”. Працюємо методично і за раніше анонсованим планом.

– Вже відомо, що провели три товариські спаринги з командами сусідніх регіонів.

– Саме так, адже тренування – це одне, а от ігри – це зовсім інша історія. Зіграли декілька навчально-тренувальних ігор з командою 2003 р. н., а також з чернівецьким УСК “Довбуш” та “Карпатами” з Рахова. З чернівчанами провели одразу два спаринги – спочатку в Івано-Франківську поступились “довбушанам” 1:2, тоді як у Чернівцях зіграли в нічию 1:1.

Далі була гра з учасником чемпіонату Закарпаття “Карпатами” в Івано-Франківську. Перший тайм зустрічі завершився з переконливим рахунком 5:0, тож у другому таймі мав змогу переглянути юних вихованців 2002 р. н. У підсумку, перемогли 6:0. Варто розуміти, що вже влітку хлопці 2001 р. н. “випустяться”, тож потрібно дивитись у майбутнє і вже награвати молодших гравців. Загалом рівнем проведених спарингів я задоволений сповна.

– Як молоді гравці переносять навантаження? Справляються?

– В принципі, у нас був період, що накопчилось трішки хворих. Але це не простуда, а саме пошкодження. Думаю, організм молодих людей був не зовсім готовий до навантажень. Але треба розуміти, що для того, щоб здобувати очки, боротися за найвищі місця потрібно добре підготуватися як фізично, так і психологічно. В цілому роботою команди я задоволений.

– Багато гравців вже залучаються до матчів команди майстрів. На Вашу думку, це позитивно впливає на молодих футболістів?

– Ми Команда Рідного Краю, тож ми повинні готувати футболістів для першої команди. Мені дуже імпонує те, що головний тренер Володимир Ковалюк залучає футболістів юніорської команди U-19. І це дає свій ефект. Гравці бачать, що в них є перспектива продовжити свою футбольну кар’єру.

Раніше у нас був своєрідний застій, адже кілька років не було команди майстрів, тому зараз надолужуємо втрачене. Гроші є, чи нема грошей, але основне – це “золотий” запас людей, які є конкурентно здібними на теренах України, а саме у змаганнях юніорів у Першій лізі. Багато хто не сприймає ці змагання серйозно, але це дуже правильне рішення створити такий чемпіонат. Є група команд, є чіткий регламент і кожен б’ється за своє місце під сонцем.

Також не менш серйозно це впливає і на батьків юних футболістів. Кожен батько думає, що їхні діти найкращі, але не потрібно спішити, потрібно пройти всі щаблі поступово. Якщо здібна дитина, то її ніхто не буде списувати з рахунків, а навпаки допоможе розкрити свій талант і сповна проявити себе.

Ми заручились підтримкою влади, служб, які нам допомагають і співпрацюють сповна. Звісно, хотілось би кращого фінансування, та прекрасно розумію, що початок року і складно розраховувати на щось більше. Є люди, які живуть футболом, зокрема, Тарас Зіновійович Гурик. Вдячний йому за те, що опікується командою. А ми, в свою чергу, чесно виконуємо свою роботу, щоб все було на належному рівні.

– Не лише залучаються, а й стають повноправними гравцями – кілька тижнів тому професійні контракти уклали Олег Павлюк та Андрій Василів.

– Так, взимку підписано двох наших гравців Олега Павлюка та Андрія Василіва. До цього професійний контракт уклав Андрій Хома. Сьогодні (у грі проти юніорів “Волині” – ред.) ворота професіональної команди захищає Роман Сердюк, а в другому таймі у гру вступить ще кілька наших вихованців, які, впевнений, поповнять основу якщо не взимку, то вже найближчого літа.

– Чи розраховуватимете на Павлюка та Василіва у матчах Першої ліги U-19?

– Звісно, ми на них розраховуємо. Скажу більше, плануємо залучити Назарія Воробчака, який наразі перебуває у дуже хорошій формі. Але є одна дилема. Згідно регламенту Першої ліги U-19 можна залучати лише трьох гравців 2000 р. н. Наразі ця квота заповнена, але будемо її коригувати.

– Одним з тих, хто міг підсилити основне “Прикарпаття” був Владислав Феліпович. Як проходить його реабілітація?

– Справді, Влад брав участь у матчах команди майстрів, та під час однієї з них зазнав прикрого пошкодження. Наразі він переніс операцію на меніску, тож найближчим часом приступить до тренувань і не виключено, що поповнить склад основного “Прикарпаття”.

– Які плани на заключний етап підготовки?

– Наразі вже відомо, що ми братимемо участь у Кубку Підгір’я-2020. Матчі проходитимуть по суботах-неділях, що ідеально вписується у наші тренувальні плани. Щодо суперників, то склад команд-учасниць наразі формується.

Варто розуміти, що це підготовка і саме зараз буде визначено 85% основного складу, який боротиметься навесні. Втім, все одно потрібно давати час всім, щоб перевірити людей, які є у нас в обоймі. За вікном вже фактично березень, дитячі групи вже незабаром розпочнуть заняття на штучному полі. Зараз “Хет-Трик Арена” більш вільна, бо немає занять у юних гравців. Та вже скоро почнеться ДЮФЛІФО, тож потрібно буде враховувати і цей фактор при планування подальшої підготовки.

– А як щодо товариських матчів?

– Поки ніяких конкретних домовленостей про товариські матчі немає. Незабаром перша команда полетить на збори, тож вже бачитиму хто залишиться і розпланую подальшу роботу. Грати потрібно – це закон. Але можна “награтися” і все піде шкереберть. До прикладу, “Олімпік” зимовий “чемпіон” в спарингах – дев’ять перемог у дев’яти матчах на зборах. А зі “Львовом” зіграв невдало. Тому важливо, щоб не було надлишку товариських ігор.

Нас прекрасно зустріли в Чернівцях, рахівські “Карпати” просяться зіграти ще раз в Івано-Франківську. Але все рівно все впирається в гроші, бо все це коштує. Ми це прекрасно розуміємо.

– І насамкінець, завдання в команди залишились незмінними?

– Так, завдання незмінні – вихід в плей-офф, а згодом і в Фінал Першої ліги U-19, а також надолужити втрачене в чемпіонаті області серед дорослих. Там невеликий розрив і “Прикарпаття” ніхто не чекає в призах, але команда в нас амбітна і здатна поборотись за нагороди.

Андрій Мокляк, sport.if.ua

Поділитися з друзями в:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X
error: Content is protected !!