ТопЧУ Аматори

МАГАЛЬ: “Добре було б награти той склад, який зможе дебютувати в Другій лізі”



Влітку сталося помітне в світі аматорського футболу України злиття: два футбольних клуби Івано-Франківщини об’єднали свої зусилля заради того, щоб здійснити якісний ривок у своєму розвитку – «Карпати» (Галич) і «Енергетик» (Бурштин) тепер виступають під одною маркою. І хоча перехідний період поки не дозволяє виходити в лідери чемпіонату України, «Карпати-Енергетик» виборюють чемпіонство на обласному рівні, також претендуючи на професіональний статус.

Саме з питання друголігової атестації розпочалася наша бесіда з президентом цього футбольного клубу. Володимир Магаль розповів про плани та завдання клубу, процес злиття та перебіг ліцензування.

– Процес атестації проходить планомірно та згідно з графіком. Особливих зауважень до нас нема, тому що ми вже вдруге проходимо цю процедуру й уже знаємо, що, коли й куди подавати. На підсумок подивимося – можливо, все буде добре цього разу.

– Які для себе розглядаєте варіанти розвитку подій – оптимістичний, реалістичний, песимістичний?

– Оптимістичний.

– Тобто, клуб таки прагне йти в Другу лігу вже влітку 2020 року?

– Безперечно. Ми пройшли необхідні сходинки як у турнірному плані, так і в інших площинах. У рідній області вже маємо досвід здобуття всіх титулів, боремося за них і в поточному сезоні. У Чемпіонаті України серед аматорів освоїлися, проводимо другий сезон.

Виховаємо трошки гравців – забирають відразу. Торік втратили чимало футболістів – у ФК «Калуш», «Прикарпаття», інші команди. Ось уже цієї зими підписав контракт із першоліговим клубом наш півзахисник Назарій Воробчак – молодий гравець, попросило у нас «Прикарпаття» – він пішов. Хочеться, щоб вони себе реалізовували – хай ідуть вище. А коли ми підемо в Другу лігу, хоч це й зовсім інші витрати, зате у нас буде можливість мати контракти з футболістами, а з часом, можливо, не лише витрачатися, а й щось заробити на підготовці футболістів.

– А як на сьогодні з підтримкою вашого футбольного клубу? Хто допомагає в його розвитку?

– Зрозуміло, зараз це більше на мені. Шукаємо підтримки – розраховуємо на підтримку місцевої влади та бізнесу. Якщо буде у нас вихід у Другу лігу, можливо, налагодимо співпрацю з ФК «Рух». Колись «Енергетик» (Бурштин) виступав навіть у Першій лізі, на кубок грав проти самого київського «Динамо». Чудові спогади… Звичайно, зараз непрості часи, проте хотілося б повернути в наш рідний край всеукраїнський футбол.

– Давайте повернемося до подій літа, коли клуби Галича та Бурштина об’єдналися в «Карпати-Енергетик». Хто виступив ініціатором злиття?

– І місцева влада, і я десь був у цьому процесі. Річ у тім, що для цього існували свої передумови. Обидва міста спраглі за перемогами, тож рішення пішло на користь нашим спільним амбіціям.

– Які переваги від такого альянсу?

– Ми грали в чемпіонаті України, вони – на область, не було десь таких значних досягнень, а завдяки такому об’єднанню ми змогли задіяти більше місцевих футболістів і дати їм ігрову практику. У нас дві гри на тиждень – ми грамотно розподіляємо сили, у нас і менші тепер витрати, бо одна команда грає на два турніри, але не 40 гравців у нас, а 25 – але якісніших, місцевих. Бурштин і Галич поряд – вболівальники мають змогу приїздити на матчі. Тож ми об’єднали до купки всі сторони.

– Тим не менш, літо було непростим – і навіть довелося вам переносити матч стартового туру…

– Тут треба враховувати кілька факторів: у нас і тренер змінився, Андрій Нестерук у ФК «Калуш» забрав кількох гравців. Загалом, ми втратили десь вісім чоловік із основного складу. Десь трохи гравці опустили голову, коли минулого літа ми не змогли перейти в Другу лігу. А поки йшло об’єднання, зіграння нового колективу, це забрало трошечки часу. Не мали стабільності.

– Коли помітили, що вже є обриси нової команди?

– Зрозуміло, що з часом ми побачили, що десь трошечки вийшли на рівень, команда зігралася. Ми залишили тренерів і з Бурштина, і з Галича – це допомогло швидше об’єднати колектив, який став більш сімейним, дружним. Ясна річ, результат міг стати кращим, але, зважаючи на обставини, ті 9 очок і восьме місце – це певна стабілізація й можливість навесні ще поборотися за більш високі місця на всеукраїнському рівні.

– Як розпланували «Карпати-Енергетик» зимову перерву сезону 2019/20?

– Плануємо взяти участь у традиційному Кубку Підгір’я, який багато років проводиться у нашій області. Плануємо заїхати на збори. Будемо домовлятися по датах, щоб планомірно підготуватися до чемпіонату.

– Які зміни в складі можете вже анонсувати?

– Про перехід Назарія Воробчака в «Прикарпаття» вже було повідомлено, а в зворотному напрямі можуть поїхати гравці, які наразі завершили виступи в Першій лізі ПФЛ України. Зокрема, ведемо перемовини з Ігорем Худоб’яком, який ставав найкращим бомбардиром Другої ліги, переможцем Всесвітньої Універсіади та загалом має величезний досвід. Він – наш краянин, до речі. Загалом, будемо розглядати посилення на кілька позицій – зокрема, щоб замінити Воробчака, тож до місця центрального півзахисника буде прикута велика увага.

– Після об’єднання двох клубів, де прийматиме суперників ФК «Карпати-Енергетик» навесні та, якщо вдасться перейти в Другу лігу, вже на тому рівні?

– Зрозуміло, основною ареною буде стадіон у Бурштині – він уже приймав матчі професіонального рівня, більше готовий до атестації. Стадіон у Галичі має певні проблеми, але ми будемо обов’язково заявляти його як резервний і покращувати його так, щоб місто Галич також побачило всеукраїнський футбол. Знаємо, над чим треба працювати, але все відразу важко профінансувати. Головне, що ми вже рухаємося в цьому напрямку та потихеньку над цим працюємо.

– У чемпіонаті області «Карпати-Енергетик» на другому місці з 1-очковим відставанням від лідера, тож там завдання зрозумілі. А що реально можна покращити в турнірному становищі команди в чемпіонаті України?

– Звичайно, ми розуміємо, що за першу половину сезону чимало очок втрачено. Але добре було б підтягнутися поближче до лідерів і награти той склад, який зможе дебютувати в Другій лізі. А в обласних змаганнях прагнемо до чемпіонства та виграшу кубка.

– Неоднозначне питання: «Карпати-Енергетик» значно нижче, аніж була галицька команда в минулому сезоні. Це через те, що ваша команда стала слабшою, чи тому що Група 1 в Чемпіонаті України серед аматорів стала сильнішою?

– Напевно, має місце і те, і інше. Змагання стали сильнішими, але й наша команда стала слабшою. Багато гравців нас покинуло з числа тих, хто був лідером – і Легкий, і Барчук, і Кушецький. Навіть досвідчений воротар Плетеницький спершу нас залишив, потім, щоправда, згодом повернувшись.

– Кредит довіри до тренерського штабу є?

– Безперечно. Це порядні люди та хороші спеціалісти. Вони провели хорошу роботу, щоб процес злиття двох клубів проходив органічно та швидше. Спілкуємося й із Андрієм Нестеруком, який свого часу працював у нашому клубі як головний тренер перед тим, як прийняти команду Другої ліги. Можливо, з часом зберемо їх утрьох до купки, щоб наш штаб був повністю укомплектований.

ААФУ

Поділитися з друзями в:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X
error: Content is protected !!